Blog

Mire jók a harántemelős gyerekcipők?

2021.07.20 17:58

Az első lépésektől is egészségesen

A kúszás-mászás után felálló és lépegető gyermekek ízületei lazák, hiszen addig nem volt szükség rájuk. A felállást követően ezért a boka és sarokcsont a terhelés hatására befelé fordul. A gyerekek első bizonytalan lépéseihez nagyon fontos, hogy olyan cipőt válasszunk, amiben jól érzékelhetők a terepviszonyok. Ahhoz ugyanis, hogy a helyes lábtartás kialakuljon, évekre van szükség, ami alatt az ortopéd szakorvosok és gyermekorvosok ajánlása szerint puha, hajlékony és rugalmas talpú, megfelelő tartást biztosító cipő kell, hogy a tartós bedőlést megakadályozza.

A járás kezdetekor még természetes befelé dőléstől tehát nem kell tartani, elegendő egy hagyományos talpkiképzésű, bokafogó cipő viselése, de ha a tartás később sem változik, javasolt ortopéd szakorvost felkeresni, aki egy pár perces járásvizsgálat után döntött - szupinált - cipő viselését vagy harántemelős cipőt vagy betétet javasol, ami képes a ferde tartás korrigálására. Ezek viselése természetesen ki kell egészüljön lábtornával is, mert az elváltozások valódi ellenszere a lábizmok erősítése. 

Harántemelős gyerekcipők

A gyógyászati célú cipők közül a szupinált cipők kívülről, a talpban elhelyezett emeléssel korrigálnak. Szupinációt a boka erőteljes befelé dőlése, bokasüllyedés vagy x-láb esetén ajánlott használni, de sokan megelőzésként is veszik gyermeküknek, amivel rosszat nyilván nem tesznek, de semmiképp ne állandóan legyen a gyereken ilyen cipő. 

Ezzel szemben a harántemelés a cipő belsejében található. Belenézve vagy belenyúlva a cipő belsejébe, a talpak egymás felé eső - belső - oldalán érezhető egy kiemelkedés, ez az az emelés, ami a harántboltozatot stimulálja.

Mivel a gyerek növekedésével egyre nagyobb súlyt kellene megtartania a befordult bokának és a lesüllyedt talpnak, ami fájdalmas lehet, annak érdekében, hogy felesleges fájdalmak ne befolyásolják a napi mozgást, régen a lúdtalp gyógyítására kifejezetten ajánlották a harántemelős gyerekcipő viselését. Ez képes a láb szerkezetét jó irányba alakítani és a boltozatot fokozatosan emelni. Sőt, ha jól választunk cipőt, az képes a lesüllyedt lábboltozatra nehezedő nyomást is enyhíteni, ami még későbbi életkorban is hatékonyan korrigál a tartáson.

Pro és kontra a harántemelőről

A harántemelő ortopédiailag hatékonyan támasztja alá a lábat és tehermentesít, javítja a testtartást. Megfelelő szögbe hozza a gyermek lábát, a kéregfogó pedig a sarkat tartja a helyén. Mégis egyre inkább azt mondják a szakemberek, hogy a talpboltozat-emeléssel az izmok ellustulnak és pont ott nem erősödnek meg, amikkel a boltozatot megemelni lehetne, emiatt a lúdtalpbetétet örökké viselni kell, különben a boltozat újra lesüllyed.

Mind a két elmélet helyesnek tűnik, érdemes tehát több ortopéd szakorvos vagy gyógytornász véleményét is kikérni, ha járásproblémát észlelünk és váltogatni a rendelkezésre álló gyógymódokat, pláne, ha volt már a családban lúdtalpas.

ANYUKÁK VÉLEMÉNYE RÓLUNK

5 éve vásárolok tőletek, a gyermekeim ruháinak fele Ruhafalvás, de még mindig megleptek a ruhák minőségével! Rugalmasak vagytok, nem tudom hogy csináljátok, hogy még a visszaküldést is fénysebességgel intézitek!

D. Enikő, Pécs

Csak annyit mondok, függők vagyunk, várjuk a kedd és péntek estét! Viccen kívül, boltban alig voltam mióta tudom, hogy este,a gyerekek altatása után is meg tudom oldani a ruháik beszerzését.

Kata, Szentendre

Még nem csalódtam bennetek! Az apró hibát is feltüntetitek, ha nem volt jó a méret szó nélkül cseréltétek. Az ügyfélszolgálatos lány mindig kedves volt velem, amit sok webáruház megtanulhatna tőle!

Kellerné, Titi

Teljesen meg vagyok elégedve. Könnyen kezelhető az oldal, átlátható. Ár/érték arányban a ruhaneműk is szuperek, illetve ha hibás, azt sem titkolják így nem ér meglepetés. Bármi kérdésem van szívesen válaszolnak.

Alexandra, Budapest

Másfél éves volt az első unokám, amikor először vásároltam. Most már 8 a második is. A foglalás először fura volt, de most már imádom, a legjobb! Segítőkészségeteket köszönöm!

Erzsi mama, Budapest

Kb 7 éve találtam rátok, csak nálatok volt hálózsák. Azóta született még két fiam, és a férjem szerint egy vagyont költök nálatok :) Imádom az akcióitokat, profik vagytok, hogy ennyire odafigyeltek a törzsvásárlókra! Nekem nagy segítség, hogy vagytok!

Angi, Békéscsaba

Csak nálatok vásárolok használt ruhát, mert Ti vagytok a legmegbízhatóbbak, a ruhaméretek mindig pontosak. Különleges ruhákra lelek, ami tuti, hogy egyedi lesz az egész oviban! Már a kislányom is várja a csomagot tőletek!

Sz. Nóra, Miskolc

SIKEREK, SZAKMAI DÍJAK

 • 10x
  Az Ország Boltja kategória díj

  2011 - 2021

  Büszkék vagyunk, hogy 11 díjból 9 az első helyezést jelenti!

 • 6x
  Az év internetes kereskedője

  2009, 2010, 2013, 2014, 2016, 2020

  években TOP 10-es helyezést értünk el


 • Kiváló magyar tartalom

  2011

  Foglalási funkció


 • Az Év Kereskedője

  2019

  Legjobb Ügyfélfolyamat II. helyezés.

Bezárom a videót
Megnézem a terméket